Boek over de geschiedenis van Begraafplaats Buitenveldert gaat van start

Vorig jaar informeerden wij u over het plan om een boek te laten maken over de geschiedenis van R.-K. Begraafplaats Buitenveldert. Inmiddels zijn er enkele stappen gezet.

Zo heeft Wim Cappers de onderzoeksmogelijkheden in kaart gebracht. Zoals verwacht zijn er maar enkele publicaties over Buitenveldert geschreven. Het zijn vooral artikelen die ingaan op het verdere verleden. Ze geven een globaal beeld van het reilen en zeilen op de begraafplaats vanuit het perspectief van de geestelijkheid. Ook geven de teksten informatie over bekende mensen die op Buitenveldert begraven liggen, in het oog vallende gedenktekens en het groen op de begraafplaats. Oude reglementen en begrafenisliturgieën laten zien hoe een begrafenis er uit moest zien en wat daarin in de loop der tijd is veranderd.

Een verkennend onderzoek in de archieven heeft duidelijk gemaakt dat er over de geschiedenis van de begraafplaats meer is te vertellen. Zo kunnen we aan de weet komen hoe Buitenveldert ooit als klein kerkhof is aangelegd en in de loop der tijd is uitgebreid tot de zeven hectare die het nu telt. Via informatie uit oude kranten en interviews met betrokkenen wordt duidelijk hoe begrafenissen daadwerkelijk verliepen en hoe gedenktekens vorm kregen. Ook moet het mogelijk zijn, in elk geval voor de recentere tijd, verhalen te vertellen over het rouwen bij het graf en tijdens Allerzielen.

De conclusie van dit inventariserende onderzoek is dat een boek mogelijk is waarin Buitenveldert, om het zo maar eens te zeggen, tot leven komt. Achter de gebouwen, de paden, de beplanting en de gedenktekens schuilen evenzoveel verhalen. Oude en recente foto’s, plattegronden en tekeningen van de begraafplaats kunnen dit verhaal en de veranderingen in beeld brengen.

De grootste stap is dat de H. Mariaparochie in juli heeft besloten om Wim Cappers het boek te laten maken. De parochie en de begraafplaats hebben bedragen toegezegd die een deel van het benodigde geld dekken. Een commissie zal de auteur begeleiden bij het maken van het boek.

Hoe u kan helpen

Daarnaast is uw hulp nodig. Ten eerste is Wim Cappers op zoek naar bronnen, die u in uw bezit heeft. Dat kunnen rouwadvertenties zijn, condoleancebrieven, rouwdagboeken en foto’s van begrafenissen, graven enz. Wim Cappers heeft inmiddels de beschikking gekregen over een verzameling bidprentjes. Ook die mag u aanvullen. Samen met uw verhalen kunnen ze laten zien welke betekenis Buitenveldert in uw leven had en heeft. U kunt uw hulp via 020-6629890 of a.vink@begraafplaats-buitenveldert.nl aan mij kenbaar maken.

Verder moeten we de financiering van het boek rondkrijgen. We zullen daarvoor andere fondsen aanboren. Ook zullen we zakelijke relaties, zoals uitvaartondernemers, steenhouwers en aannemers en buren op de Zuidas benaderen voor een financiële bijdrage. De eerste donaties zijn al toegezegd.

Voor een bedrag van minimaal € 50,-. ontvangt u een exemplaar van het boek dat u na de presentatie bij de begraafplaats kunt afhalen. Wij vragen u vriendelijk om het bedrag dan te storten op de rekening NL18RABO0302311483 van R.-K. Begraafplaats Buitenveldert. Zo draagt ook u bij aan de financiering. Bovendien maakt u zo duidelijk dat u het plan om een boek over Buitenveldert te maken, van harte ondersteunt. 

Als voorproefje van het boek herdrukken we hier het artikel ‘Buitenveldert van binnenuit’, dat Wim Cappers in 2014 publiceerde in Terebinth, tijdschrift voor funeraire cultuur. Het laat zien welke werkzaamheden medewerkers van Buitenveldert tien jaar geleden verrichtten. Dat werk vond niet zelden plaats achter de schermen en hoort nu alweer tot het recente verleden.

Meer nieuws