Boek over Buitenveldert

Bezoekers van Begraafpaats Buitenveldert hebben allemaal een band met Buitenveldert. Velen hebben hier een familielid, een vriendin, een vriend, een collega of een kennis begraven. Ze bezoeken hun graven om er te rouwen en herinneringen op te halen. Anderen maken op Buitenveldert een wandeling. De begraafplaats op de drukke Zuidas geeft hun een moment rust. Bovendien zijn er prachtige gedenktekens te zien die getuigen van het katholieke geloof.


Maar wat weten de bezoekers eigenlijk van de geschiedenis van Buitenveldert? Sommigen weten dat de begraafplaats stamt uit 1835. Daarmee is Buitenveldert de oudste, nog bestaande, grote begraafplaats van Amsterdam. Ouderen herinneren zich dat er langs de Amstelveenseweg een kerkje heeft gestaan. Dit was ooit de parochiekerk, maar werd na de opening van de Augustinuskerk aan de Kalfjeslaan alleen nog gebruikt voor het laatste afscheid. Dit kerkje is na de bouw van de kapel aan de Fred. Roeskestraat gesloopt. Iedereen weet dat sinds de recente fusie met de Heilige Mariaparochie de Augustinuskerk dreigt te worden gesloten. 

Deze herinneringen laten al zien dat de geschiedenis van Buitenveldert oud en veelbewogen is. Des te merkwaardiger is het dat dit verhaal nooit op schrift is gesteld. Nog sterker, terwijl over vrijwel alle grote begraafplaatsen in de Randstad boeken over hun geschiedenis zijn verschenen, bezit geen enkele grote begraafplaats in Amsterdam zo’n publicatie.

De lange geschiedenis van Buitenveldert, de recente veranderingen en het gemis aan een gedegen naslagwerk zijn evenzoveel redenen om een boek over de geschiedenis van Buitenveldert te laten maken. Het zal gebaseerd zijn op archiefonderzoek over het verleden en op verhalen van bezoekers, bestuurders, priesters en werknemers over het recente verleden en het heden. Het is de bedoeling om het boek te laten verschijnen in 2025, wanneer Buitenveldert 190 jaar bestaat.

Dit boek moet weliswaar gedegen zijn, maar het mag zeker niet saai en onleesbaar zijn. Het zal niet alleen gaan over de aanleg en de inrichting van de begraafplaats, maar ook over het gebruik. Hoe verliepen uitvaarten? Wie maakten de gedenktekens? Wat is de betekenis van de katholieke symboliek? Hoe ervoeren nabestaanden het grafbezoek? Hoe kwam het ooit zo afgelegen Buitenveldert te liggen in de nu overvolle Zuidas? Het zijn zo maar wat vragen waarop dit ruim te illustreren boek antwoorden probeert te vinden.


Auteur
Er is al een auteur in beeld in de persoon van dr. Wim Cappers. Sommigen kennen hem van de lezingen en rondleidingen op Buitenveldert. Hij heeft als historicus veel onderzoek gedaan naar tal van funeraire onderwerpen. Zo schreef hij een boek over begraafplaats Oud Eik en Duinen in Den Haag, die eveneens ooit een katholiek kerkhof was. Hij promoveerde op een proefschrift over de geschiedenis van de funeraire cultuur in Nederland. U kunt enkele van zijn publicaties in de boekenkast bij de balie inzien.

Een boek maken en uitgeven kost geld. Wij gaan daarvoor onder meer fondsen werven. Daarnaast willen we via crowdfunding geld binnenhalen. Later dit jaar publiceren wij nadere informatie over het boek en de crowdfundingsactie.


Contact
Voor praktische vragen of suggestieskunt u contact opnemen met directeur Anja Vink: 020 6629890.
Heeft u inhoudelijke tips, dan kunt u die mailen naar beoogd auteur Wim Cappers: wpracappers@gmail.com

Meer nieuws