Nieuwsbrief Nr. 20 / speciale editie  (mei 2018)


WEEK VAN DE BEGRAAFPLAATS 2018

Programma | Ode aan Wim Sonneveld | Mini a-capellaconcert Studentenkoor Amsterdam | Buitenveldert van binnenuit | Langs kunstwerken op onze begraafplaats


Buitenveldert van binnenuit

Begraafplaatsen lijken gewoon maar ze zijn eigenlijk heel bijzonder. Dat geldt zeker voor Buitenveldert dat van deze uitspraak haar motto heeft gemaakt. In deze rubriek laat funerair historicus Wim Cappers zien wat R.-K. begraafplaats Buitenveldert zo speciaal maakt. Deze keer kijken we vooruit naar de Week van de Begraafplaats.
Het thema daarvan is dit jaar: Tussen Kunst & Kist

De zomer nadert en de vakantie is geregeld. Gaan we naar het buitenland, dan lopen we vaak even een kerk binnen. Ook het kerkhof is vaak de moeite waard. In Parijs is begraafplaats Père Lachaise zelfs een toeristische attractie.

Père LachaiseDaar zoeken we naar de graven van schrijver Marcel Proust en zangeres Édith Piaf. Bovenal vergapen we ons aan de reusachtige gedenktekens. Het mausoleum voor de Franse president Aldolphe Thiers is zo groot dat je er gemakkelijk in kunt wonen.
Ook zien we er veel kunst en soms ook kitsch. Alleen de imposante toegangspoort die versierd is met brandende toortsen en gevleugelde zandlopers, is al een bezienswaardigheid. De graffiti op gedenktekens is misschien kitscherig. Maar het is kunst met een kleine ‘k’ en ook die heeft bestaansrecht.
Het gedenkteken voor de Engelse schrijver Oscar Wilde verenigt kunst met kitsch. Ik was eens op Père Lachaise toen de sfinx die op zijn graf staat, werd schoongemaakt. Een bewonderaar had het monument met de gevleugelde figuur namelijk overdekt met kussen. De afdrukken van de rode lippenstift vormden daarvan het bewijs. Voor de medewerkers van de begraafplaats is het schoonmaken van het graf van Wilde overigens routine. Het komt vaker voor.

BuitenveldertMaar waarom bezoeken we begraafplaatsen los van droevige gebeurtenissen alleen tijdens onze vakanties? En waarom doen we dat vooral in het buitenland? Ook Nederland kent interessante begraafplaatsen. Uiteraard is de kunst hier vaak niet zo overweldigend als op Père Lachaise en andere beroemde buitenlandse voorbeelden. Maar wie in Nederland goed kijkt, ziet toch veel moois.
Laten we dus tijdens de Week van de Begraafplaats eens over Buitenveldert wandelen. Uiteraard vallen de vele kruizen op. Dit is immers een katholieke dodenakker waar dit gedenkteken verwijst naar de kruisdood van Christus. Degene die hier ligt begraven gelooft in de opstanding uit de dood.
Wie beter kijkt, ziet dat je kruizen hebt in allerlei soorten en maten. Je hebt ze ook met of zonder corpus, het lichaam van Christus. Vaak is ook alleen het hoofd van Christus met de doornenkroon afgebeeld.
Op Buitenveldert is ook gedenkteken te zien bestaande uit een kruis met het getormenteerde hoofd van Christus en daaronder uitgebeeld een pelikaan. Deze vogel zou haar jongen in tijden van nood voeden met haar eigen bloed. De pelikaan staat hier symbool voor Christus die zijn eigen bloed opofferde om de mensheid uit de dood te verlossen.

Op Buitenveldert vinden we ten slotte ook een verwijzing naar Oscar Wilde. Toen Tonio, de zoon van schrijver A.F.Th. van der Heijden en schrijfster Mirjam Rotenstreich, in 2010 verongelukte, werd op zijn graf een gedenkteken met een foto van Tonio geplaatst, verkleed als Oscar Wilde. Zo had hun zoon zich kort daarvoor op school verkleed. De poserende jongen kijkt je peinzend aan, je staat stil en je laat het beeld op je inwerken. Het is tijdloos.

Wim Cappers
Funerair historicus
www.wimcappers.nl

Programma | Ode aan Wim Sonneveld | Mini a-capellaconcert Studentenkoor Amsterdam | Buitenveldert van binnenuit | Langs kunstwerken op onze begraafplaats

Terug naar overzicht alle nieuwsbrieven >>

 
   
         

      © 2012 - Rooms Katholieke Begraafplaats Buitenveldert
Home | Top pagina