Nieuwsbrief Nr. 5
  (oktober/november 2012)

Programma Allerzielen | Ode aan je geliefde overledene(n) | Geslaagde Open Dag |
Column: 'Pas op het nieuwe behang!'


Vernieuwde R.K. Begraafplaats Buitenveldert ingezegend, maar

'Pas op het nieuwe behang!'


Het gebouw van de RK Begraafplaats Buitenveldert is zo mooi geworden, zo stijlvol, en zo sfeervol, zowel van binnen als van buiten, daar was iedereen het wel over eens, dat pater Bakker gemaand werd niet te kwistig om te springen met de wijwaterkwast!Pater Bakker met de wijwaterkwast!

Bange ogen keken richting het gloednieuwe en schitterende behang, zich afvragend of zoveel water naast de nodige zegen ook geen blijvende schade zou aanrichten. Pater werd vooraf gemaild om tijdens de in gebruikname van het hernieuwde onderkomen op zaterdagmiddag 29 september rustig aan te wijwateren. Gelukkig trok de pater zich daar weinig van aan en was de zegening van begraafplaats en alle, ook niet roomse, aanwezigen zeer uitbundig te noemen.
En dat moest ook, want even daarvoor tijdens de speciale viering waarin het tienerkoor Vivace onder leiding van Sarah Nieuwenhuizen de sterren uit de hemel zong, hadden we Jezus vergelijking gehoord over de man die bij het bouwen van zijn huis diep had gegraven en het fundament gelegd had op rotsgrond. Regen en wind hadden geen invloed, omdat het solide gebouwd was.
En solide is de verbouwing geweest. Met onder meer een imposante, eindelijk overdekte, entree, een stemmige en professionele condoleanceruimte, en twee zogenaamde 24-uurs rouwkamers waar nabestaanden zelf kunnen bepalen
wanneer en hoe vaak zij afscheid nemen van hun dierbaar overledene; ze krijgen een sleutel mee.
En dat alles fantastisch fraai vormgegeven door Heleen Horsten, interieurarchitecte van Mooi Binnen. De directeur van onze begraafplaats, Anja Vink, zei het zo: ‘Met heel veel zorg en liefde ingericht.’ En Anja straalde erbij van trots, en terecht.
Hier is geen sprake van een verbouwing, maar van een heuse gedaanteverandering. Nieuw is ook de bloemenkiosk en de brasserie, zeven dagen per week open. Om een bloemetje mee te nemen de begraafplaats op, en om een kop koffie te drinken na afloop bij de houthaard.
Al hoewel, begraafplaats. Pater Bakker sprak liever van een “dodenakker”. Een akker, zo vertelde hij, ‘kent namelijk geen verleden. In de akker rust het zaad van het nieuwe leven. In een akker ligt de toekomst.’
Zo werd het een leerzame middag. Met muziek! Verzorgd door een Surinaams Ensemble. En gedichten, opgehangen aan takken van bomen en aangewezen door de Amstelveense Stadsdichter Koos Hagen. Wijzende vingers waren er ook van de vele vrijwilligers, door Mirjam Wiersma met enthousiasme voor deze Open Dag opgetrommeld. En er was nog een steenhouwer, en ook nog een grafdelver, maar het meest waren er bezoekers die alles goedkeurend in ogenschouw kwamen nemen. Onder de ruimhartige zegen van de pater dus. Maar naast water stroomde er ook wijn, gelukkig, want zo gaat dat, bij een feestelijke heropening.

Angelo Vergeer


Programma Allerzielen
| Ode aan je geliefde overledene(n) | Geslaagde Open Dag |
Column: 'Pas op het nieuwe behang!'


Overzicht van alle nieuwsbrieven >

 
   
         

      © 2012 - Rooms Katholieke Begraafplaats Buitenveldert
Home | Top pagina