Nieuwsbrief Nr. 5
  (oktober/november 2012)

Programma Allerzielen | Ode aan je geliefde overledene(n) | Geslaagde Open Dag |
Column: 'Pas op het nieuwe behang!'Geslaagde open Dag


Zaterdagmiddag 29 september toonde de begraafplaats met gepaste trots de resultaten van de verbouwing. U hebt over deze nieuw- en verbouw kunnen lezen in vorige Nieuwsbrieven. Op onze website kunt u het uitgebreide verhaal over de achtergrond en de invulling ervan lezen.
De ongeveer vijfhonderd belangstellenden troffen het met het weer. Was het de dagen ervoor nat en koud, op de dag zelf scheen de zon, weliswaar enigszins waterig, maar genoeg om van aangenaam herfstweer te kunnen spreken.
Er was een programma voorbereid dat de bezoeker zowel in de gelegenheid stelde de vernieuwingen te bekijken als met de verschillende facetten van de begraafplaats kennis te maken. Zo demonstreerde de steenhouwer verschillende werkmethoden, werd er uitleg gegeven over de groenwerkzaamheden en werd het graven van een graf getoond.


Uitleg van de steenhouwer

Pastoor A. Bakker van de Augustinusparochie, waar de begraafplaats bij hoort, leidde in de kapel de druk bezochte eucharistieviering. Het gezang van tienerkoor Vivace, dat de dienst sfeervol opluisterde reikte heel fraai tot ver over de brede vlonder die de verbinding vormt tussen de condoleanceruimte en de begraafplaats zelf. Na de viering zegende pastoor Bakker, een aloude traditie volgend, de nieuwe en de vernieuwde ruimtes in.Druk bezochte eucharistieviering

De vroege bezoekers konden in de condoleanceruimte genieten van de jonge sopraan Jeannette van Schaik, op piano begeleid door Froukje Degenaar. Zij zong aangenaam en met een trefzekere presentatie liederen van Faure (onder andere Chansons d’Amour), Puccini (Quando m’en vo), Schubert (Seligkeit) en anderen. Ondanks haar jeugdige leeftijd heeft Jeannette, bachelorstudent aan het Conservatorium van Amsterdam, al een opvallende staat van dienst. In haar c.v. valt het soloconcert op dat zij in de zomer van 2011 gaf in de Grote of St Bavo Kerk in Haarlem met Geistliche Arien van Georg Bohm.

Het ontwerp van de verbouwing is van de hand van de heer Jules Zwijsen van architecten bureau Jules Zwijsen. Het was vanaf het begin duidelijk dat de ruimtes licht en open moesten worden.
De inrichting van de ruimtes is in samenspraak met de directeur, Anja Vink, door Mooi Binnen / interior design uitgevoerd. De designer, Heleen Horsten, zegt: “ik zoek naar een balans tussen warmte, huiselijkheid en functionaliteit”. De mix van materiaal en kleur (paars valt op, grijs staal, zandkleurig hout) geeft de condoleanceruimte een modern klassiek aanzien. In de rouwkamers springt de warme huiselijkheid in het oog. Heleen Horsten is erin geslaagd de visie van de begraafplaats te vertalen in een aansprekende inrichting. Het bestuur, de directeur en alle medewerkers, zijn dan ook zeer trots op het resultaat.Condoleanceruimte (Inrichting door Heleen Horsten)Julia dos Santos Baptista

In de centrale gang hangen drie grote schilderen van Julia dos Santos Baptista met ingetogen en tegelijkertijd vrolijke motieven in heldere, zachte kleuren (“ik moet aan Van Gogh denken”, hoorden we van bezoekers).

Het Gedichtenpad trok veel belangstelling. Twintig gedichten, op witte banieren wapperend in de bomen, nodigen de bezoekers uit zich te laten inspireren en te bemoedigen.
Koos Hagen, stadsdichter van Amstelveen, zocht de gedichten uit. Hij opende het pad met het voorlezen van zijn eigen gedicht (Update) en met dat van Gerard Reve (Eind goed al goed).
Zijn toespraak was heel toepasselijk. Een citaat: “…vaak is gezegd dat dichters maar twee onderwerpen hebben: liefde en dood. Je zou misschien verwachten dat de gedichten voornamelijk over de dood gaan, maar niets is minder waar. In elk van de gedichten komt een vorm van liefde voor, liefde voor een gestorvene, man, vrouw, ouder, kind, vriend, broertje, zusje; in een enkele geval spreekt de dichter nabestaanden troostvol toe. Op een begraafplaats kun je dood en liefde niet scheiden, zo is het altijd geweest, toen en nu. Reve dicht over zijn eigen begrafenis… Dan komt de harmonie, en speelt een lied, langzaam en vroom, met veel koper. Als er wel wolken maar geen wind is wordt de hemel een sluier van stilte, en daalt iets neer dat veel lijkt op geluk... . Laten wij ook achter de muziek aan gaan”.
Bert Bras leidde de stoet over het pad, begeleid door de muziek van een Surinaams, vijfmans blaasensemble, dat later op de vlonder verder speelde.De gedichtenwandeling begeleid door een Surinaams blaasensemble.


Deze en enkele andere gedichten zijn opgenomen in een klein boekje (vormgeving De Kernboodschap met een fraaie omslagfoto van Joraima Tromp) dat simpelweg ‘Gedichten’ heet. De bezoekers kregen een exemplaar uitgereikt. Er zijn overigens nog exemplaren te krijgen bij de informatiebalie van de begraafplaats.

Na de eucharistieviering werd in de kapel
een vijftien minuten, doorlopende, film
vertoond met beelden van de begraafplaats onder het thema “Toen en Nu”.
De maker ervan is Bert Bras.

Eric-Jan Eradus speelde tijdens de voorstelling lichtvoetig op het orgel.

De nieuwe brasserie die z’n vuurproef beleefde, en die doorstond, bewees meteen de meerwaarde: het was er druk. De bloemenwinkel van TOF, in een zijvleugel van de brasserie gevestigd met een eigen ingang, pakte groots uit. De bezoekers kregen zowaar een roos overhandigd.Bloemenwinkel TOF


Hun aankleding van de nieuwe ruimtes van de begraafplaats was elegant; in de keuze van de bloemen leken ze aan te sluiten bij het kleurenpalet van de schilderijen in de gang. Met hun assortiment en hun dienstverlening bewees ook TOF zich voor de bezoekers als een aanwinst voor de begraafplaats.

Medewerkers en vrijwilligers zette zich in om de dag goed te laten verlopen. Mirjam Wiersma, coördinator van de Open Dag, bedankte iedereen na afloop in de brasserie. Samen brachten ze een toost uit op het welslagen van de dag en op de toekomst van de begraafplaats.

Willem Lambrix


Programma Allerzielen
| Ode aan je geliefde overledene(n) | Geslaagde Open Dag |
Column: 'Pas op het nieuwe behang!'


Overzicht van alle nieuwsbrieven >

 
   
         

      © 2012 - Rooms Katholieke Begraafplaats Buitenveldert
Home | Top pagina