Nieuwsbrief Nr. 16
  (augustus 2016)

Verslag Week van de Begraafplaats| Milieuvriendelijk onderhoud | Fred Roeskestraat | Urnen | Expositie keramiek | Terebinth | Fonds Eindbestemming

V E R S L A G   

W E E K   V A N   D E  B E G R A A F P L A A T S

met als thema 'Verborgen tuinen van Nederland'

Alweer enige tijd geleden is de landelijke Week van de Begraafplaats gehouden. Het thema was verborgen tuinen.
Deze week is bedoeld om aandacht te vragen voor de begraafplaatsen, niet alleen als de laatste rustplaats voor geliefden, maar ook een plaats voor rouwverwerking, rust en contemplatie, cultuurhistorie en natuurbeleving.
Op twee dagen, zondag 29 mei en woensdag 1 juni werd het thema ingevuld met rondleidingen over de begraafplaats en met een bijzondere lezing van dr. Wim Cappers onder de opvallende titel 'Groene begraafplaatsen en bloeddorstige vampiers'. 
Verborgen tuinen dus, en dat is niet te veel gezegd voor 'Buitenveldert'. De eerste begrafenis vond plaats in 1835. In 1996 werd de begraafplaats uitgebreid naar een ontwerp van tuinarchitect Copijn.
Wat 180 jaar geleden begonnen moet zijn als een simpele, misschien nog niet zo groene vlakte, is uitgegroeid tot een fraaie tuin, een parkachtige ruimte, met een grote diversiteit aan bomen, oude en jonge, struiken en een keur aan planten.


Beukboom

Rondleiding langs bomen
We maakten met onze hovenier Paul Hienkens, hoofd buitendienst, een wandeling over de begraafplaats en we troffen het. Het weer was goed, de flora toonde zich in de vroege zomer op z'n best in een verrassend aantal schakeringen groen en er was een pracht aan bloemen. Bijzonder was de oude, rode beuk, die met zijn reusachtige wortels enkele graven leek te omhelzen. Paul slaagde erin door de keuze van de wandeling en door zijn goed geplaatste opmerkingen de schoonheid van de 'verborgen tuinen' zichtbaar te maken. Is het een idee om zelf eens een wandeling over de begraafplaats te maken?


onzelievevrouwenbedstro

Kruiden en bloemen op de begraafplaats
Wies Tepe en Arend Wakker, beiden gids bij het IVN (een instituut voor natuureducatie) en beiden even enthousiast als deskundig, vroegen tijdens hun rondleidingen aandacht voor het 'kleinere' groen dat zich in de verborgen tuinen spontaan nestelt en zich daar thuis voelt.
Er is heel wat te zien als je er oog voor hebt: postelein, kleefkruid, onzelievevrouwenbedstro, mosterdplant, vrouwenmantel, vingerhoedskruid, reigersbek, paardenbloem, look zonder look, vogelmuur, duizendblad, hondsdraf, weegbree enz. enz.
Wies Teepe wees links en rechts op eetbare en anderszins nuttige planten, en zo kon het gebeuren dat de argeloze bezoeker onder haar aanmoedigingen knabbelde aan de mosterdplant, voorzichtig brandnetels plukte (voor thuis als garnering) en leerde dat het sap van de smeerwortel goed is tegen brandwondjes.
Zoveel is zeker: 'spontane' kruiden en bloemen zijn juweeltjes in de verborgen tuinen. 


Vleermuizen zijn een beschermde diersoort

Hangplek voor vleermuizen
Wist u dat de begraafplaats inmiddels een hangplek is voor vleermuizen? Als je erover nadenkt, is dat helemaal zo gek nog niet. Vleermuizen hebben immers baat bij rust en veiligheid. Vleermuizen zijn een beschermde diersoort. Arend Wakker, gids bij het IVN, leidde bij het vallen van de avond een aantal bezoekers rond op zoek naar deze diertjes.
De begraafplaats heeft een aantal nestkasten geplaatst en biedt daardoor een nieuwe leefruimte voor de vleermuizen, die door het kappen van de bomen in onze Fred. Roeskestraat en door de bouwwerkzaamheden in de straat er hun plek dreigden te verliezen. Ze zijn bij ons welkom!


Verslag Week van de Begraafplaats| Milieuvriendelijk onderhoud | Fred Roeskestraat | Urnen | Expositie keramiek | Terebinth | Fonds Eindbestemming

Overzicht van alle nieuwsbrieven >

 
   
         

      © 2012 - Rooms Katholieke Begraafplaats Buitenveldert
Home | Top pagina