Nieuwsbrief Nr. 15
  (mei 2016)

Verborgen tuinen van Nederland | Programma | Week van de begraafplaats


V E R B O R G E N   T U I N E N   V A N   N E D E R L A N D

Dit jaar is het thema van de Week van de Begraafplaats ‘Verborgen tuinen van Nederland’, een goede gelegenheid om R.-K. Begraafplaats Buitenveldert, ook wel het ‘Montparnasse van Amsterdam’ genoemd, te bezoeken en zelf te ervaren dat deze
begraafplaats een groene oase is midden in de hedendaagse verstedelijkte Zuidas.

Meer dan een laatste rustplaats

Veel Nederlanders kennen begraafplaatsen alleen als een plek waar hun geliefden een laatste rustplaats hebben gevonden. Begraafplaatsen zijn daarnaast ook een plek voor rouwverwerking, rust en contemplatie, cultuurhistorie en natuurbeleving. Het groen op R.-K. Begraafplaats Buitenveldert is zeer divers: deze begraafplaats stamt uit 1835.
De laatste uitbreiding stamt uit 1996 en is ontworpen door de bekende tuinarchitect Copijn. Deze fraaie begraafplaats vormt een tuin waar oude bomen, bijzondere planten, (korst)mossen, kleine zoogdieren en vogels ongestoord kunnen gedijen. Bovendien hebben bomen en planten op deze begraafplaats (of in versteende vorm op een grafmonument) een symbolische waarde.

Hangplek voor vleermuizen
Ten bate van de bebouwing in de Fred. Roeskestraat zijn bomen omgezaagd. De toen aanwezige nestkastjes voor vleermuizen zijn met zorg naar bomen op de begraafplaats verhuisd. Er zijn weinig goede rustplaatsen voor vleermuizen. Vleermuizen zijn namelijk erg gevoelige dieren, die hoge eisen aan hun woonruimte stellen. Veilige plekken met weinig verstoring, zijn schaars. Ook zijn de dieren door hun langzame voortplanting en hun gewoonte om in groepen te rusten erg kwetsbaar. In de Europese Unie worden alle soorten vleermuizen dan ook beschermd. Met het plaatsen van de kastjes draagt R.-K. Begraafplaats Buitenveldert bij aan de bescherming van deze dieren.Indrukwekkende buitelingen in de lucht

In de schemering van een mooie zomeravond maken vleermuizen, op jacht naar insecten, indrukwekkende buitelingen door de lucht.
Laat u op woensdag 1 juni tussen 22.00 en 23.00 uur verrassen door hun capriolen en loop mee met een deskundige van de IVN (Instituut voor Natuureducatie en Duurzaamheid).

Programma

Zondag 29 mei

12.15 – 13.15 Rondleiding langs kruiden en bloemen
door Arend Wakker (IVN)
13.30 – 14.30 Rondleiding langs de bomen door Paul Hienkens,
hoofd buitendienst Begraafplaats Buitenveldert
14.45 – 15.45 Rondleiding langs kruiden en bloemen
door Arend Wakker (IVN)
16.00 – 17.00 Lezing ‘Groene begraafplaatsen en bloeddorstige vampiers’
door dr. Wim Cappers

Woensdag 1 juni

19.00 – 20.00 Rondleiding langs kruiden en bloemen
door Wies Teepe (IVN)
20.30 – 21.30 Lezing ‘Groene begraafplaatsen en bloeddorstige vampiers’
door dr. Wim Cappers
22.00 – 23.00 Samen met Arend Wakker op zoek naar de vleermuizen...

Meer informatie?
Telefoon: 020 - 662 98 90. E-mail: info@.begraafplaats-buitenveldert.nl


Verborgen tuinen van Nederland | Programma | Week van de begraafplaats

Overzicht van alle nieuwsbrieven >

 
   
         

      © 2012 - Rooms Katholieke Begraafplaats Buitenveldert
Home | Top pagina